Hračky jako byznys


Byli jste někdy v poslední době v hračkářství? Ne? Tak se tam běžte ze zvědavosti podívat. Ani si neumíte představit, co všechno výrobci dokážou vyprodukovat. Ale hlavně vymyslet. V podstatě na tom nic není. Třeba takové vajíčko Hatchimals. Cože to je? Inu, je to plastové vajíčko a uvnitř překvapení. Plyšové zvířátko. Nebo existují i velká vejce. Tam najdete magické interaktivní zvířátko. Co všechno umí? Nevím, ale vaše děti nebo děti vašich známých či příbuzných to asi vědět budou. Také jsem viděla dvě malá vajíčka v jednom balení. Nebo… Najdete vše, co si budete přát. Co je libo. Jenže koupí jednoho to nekončí. Děti je začnou sbírat, chtějí celou kolekci. A to se samozřejmě pěkně prodraží.
Jakmile začne zájem o tyto plyšáčky upadat, hned vymyslí designéři něco jiného. Věřte, je to hrůza! A co dětská fantazie? Namítnete. Ta zaplaťpánbůh ještě je, ale… Jasně, že nechci, aby si děti hrály s polínky (i když proč ne J ), ale výroba hraček se stala v posledních letech tvrdým byznysem. I když si myslím, že má vážného konkurenta. A to jsou chytré telefony, tablety a počítače. Od mé vnučky vím, že na návštěvě u své kamarádky, která by si sama mohla otevřít hračkářský krám, sedí v pokoji a hrají hry na telefonu. My, jako děti, lítaly celé dny venku. Už ani nevím, na co jsme si hrály. Ale v každém případě se nám domů vůbec nechtělo. A těch pár hraček (panenka a medvídek) bylo na dny, kdy venku pršelo. Ale co jsme vydaly kalorií! O problémech s váhou se do té doby vůbec nemluvilo. Nebylo také proč!
Určitě namítnete, že prostě pokrok nezastavíš a také to, že je spousta hraček kreativních. Ano. Úplně s tím souhlasím. Tvoření děti milují. A často se zapojí i rodiče. Je to velká zábava pro celou rodinu. Sem patří nejrůznější hry, kdy člověk musí občas zapojit i mozkové závity. Jenže opět! Výběr je tak obrovský, že se v něm lehce ztratíte. No, nakonec je jedno, jakou hru zvolíte… Jde o smysluplně strávený čas. Mezi hračky, které považuji za smysluplné, jsou také nejrůznější stavebnice, ať už je to populární LEGO, nebo i další.
Ale jedno vám stejně řeknu. Když vyrazím s vnoučaty třeba na koupaliště nebo na hřiště jsme všichni spokojeni nejvíce. Já proto, že děti lítají na čerstvém vzduchu, zdravě se hýbají a jejich výskot prozrazuje, že také oni si vše náležitě užívají.
Teď jsem trochu odbočila od procházky královstvím hraček. Jděte se podívat třeba do Hamleysu v Praze. To něco zažijete. Jen si, prosím vás, neberte teplé oblečení. Je tam vedro k padnutí a děti hned tak odtamtud nedostanete. Nejde jenom o království hraček, ale najdete tam i nejrůznější atrakce, tedy kolotoč, prolézačky, klouzačky. A samozřejmě hračky a zase hračky! No, nekupte to!
Všichni dobře víme, kde se všechny tyto hračky vyrábějí. V Číně. A ví to i pan Mattel. Dělníci a dokonce i děti tráví v továrnách více než 11 hodin za směšnou mzdu. Šest dní v týdnu. To se pak panenky Barbie panu Mattelovi pěkně prodávají, co? Nedávno jsem byla s vnučkami v kině na filmu „Jak vycvičit draka 3“. Po zhlédnutí pohádky jsme procházeli kolem zmíněného Hamleysu. Za výlohou se na nás šklebily nejrůznější postavy z tohoto filmu, plyšové, plastové a co já vím, z jakého dalšího materiálu. Plus akce! Po stopách draků. V Hamleysu se totiž prý uvelebila hladová saň. Mizí ovce. A tak výzva všem dětem: Přijďte a získejte hračky z již zmíněného filmu. Jedna rada. Dětem to neříkejte a hrajte mrtvého brouka, jakože „ já nic, já muzikant.“ Tak si totiž zmíněné figurky nebudou přát k narozeninám ani k svátku. Jen doufejte, že to některý z kamarádů nepřinese do školy nebo že tuto novinu přednese před celou třídou. Pokud se tak nestane, vyrazte s dětmi do přírody. Začíná se probouzet a věřte, že je to taky zážitek. Jedinečný. A ke všemu úplně zadarmo.
„Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání.“ To jsem neřekla já, ale Hans Christian Andersen.
A co vy na to?

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zvyk je železná košile

Přísloví, rčení a jiná přirovnání

O cestování jinak, aneb byla jsem v Keni