Láska mateřská


Cit, který je vlastní nejen lidem, ale všem tvorům na této planetě. Aspoň si to myslím. Copak jste neviděli dojemné fotky samice s mládětem? Ať už se jedná o opičí říši nebo třeba slony? Zdá se, že láska mateřská je tedy daná. Mateřské city jsou opěvované v každé kultuře. Jsou ale dány všem? A co tedy takzvané krkavčí matky? A víte, že krkavec se o svá mláďata příkladně stará? Proč tedy zrovna krkavec to odnesl za ty, které žádný mateřský cit nemají?

Takže popořádku. Chudák krkavec nebo spíše „krkavčice“ (češtináři prominou) se používalo pro označení necitelného člověka a chamtivce. Snad za to mohl ten vzhled ptáků. Takže pokud mluvíme o krkavčí matce, pak se jedná o přenesené pojmenování a znamená to bezcitná matka. Tak to bychom měli, proč to zrovna odnesl krkavec…

A teď k citu mateřskému neboli tolik opěvované lásce mateřské. Žena, která čeká dítě (a podotýkám, která chce dítě) očekává jeho příchod s obavami. Jak to zvládne? Bude ho mít ráda? „Neboj, jakmile miminko pochováš v náručí, zadíváš se mu do očí, tak tě láska k němu srazí na kolena!“ Takhle utěšují budoucí maminku ženy, které už děti mají, ty, které jsou v očekávání. Jde vlastně o zázrak přírody, o schopnost, která byla ženám dána do vínku. Jenže, co když se tento cit nedostaví? Matka tak zaskočena hledí na dítě a bojí se říct něco nahlas. Tedy to, že nic moc necítí. Je to jako v pohádce Císařovy nové šaty. Císař nemá nic na sobě, ale má strach to vyslovit nahlas, aby nebyl obviněn, že je hloupý. Tak se v něm převalují emoce, ale navenek císař hraje dokonalého vladaře. A tak se pyšně jako páv prochází a naparuje… Možná i novopečená maminka je uvnitř plná pochybností, ale mlčí, protože se bojí, že není ta správná máma… Ale ve skutečnosti je láska k maličkému tvorečkovi hlubším citem, které potřebuje určitý čas. Někdo ten cit prožívá hned po narození miminka, druhý si holt musí chvíli počkat. A nebojte se, ono to přijde. Ten hluboký cit opravdu nelze zpochybnit. Jakmile přijdou první dotyky, první pohlazení, jsou oba tvorové ztraceni. Tím myslím matku i dítě.  Láska se pak už jen prohlubuje. A tak vzniká láska specifická, které říkáme mateřská.

Jednu věc ale příroda zařídila ihned. A to je to, že rodiče (ve světě lidském, ale i zvířecím) se o svá „mláďata“ instinktivně starají a ochraňují je. A to až do doby, dokud nevyrostou, dokud nejsou soběstačná. I když jsou matky, které pečují o své potomky celý život. No, však to znáte! Tady se zase mluví o lásce opičí. Chudák opice! Snad to vzniklo z toho, že matky opice často nosí svá mláďata a nechtějí je ze své náruče pustit. Kdo ví?

Dříve děti vyrůstaly v rodině, kde bylo dětí více a určitě nebyly středem domácnosti. Vlastně pozornosti. Byly jím předávány zkušenosti a moudra předchozích generací, aby až vyrostou, mohly tak stát na vlastních nohou. Tomu tak je ještě v zemích, o kterých se mluví jako o méně civilizovaných. Ve světě západním se dítě stává středem „vesmíru“ a většinou se vše točí kolem něj. Vždyť je to naše vymodlené dítě, slyšíte často. Ano, dětí se rodí stále méně a stále později. Tedy v pozdějším věku. Ženy rodičovství odkládají až na pozdější dobu a pak vše nejde podle plánu. Ale tady se stále točíme v jednom kruhu. Máma – dítě – láska.

Ale co ty matky, které žádnou mateřskou touhu necítí? Je tomu opravdu tak nebo jde jen o pózu? Já osobně si myslím, že jsou možné obě varianty. Jsou opravdu ženy, které dítě ke štěstí a naplnění nepotřebují. Většinou se realizují jinak. Prostě jsou jinak nastaveni. A je třeba to respektovat. Ano, někdy jde o pózu „já žádné dítě nechci“, neboť (a to přiznám jen sama sobě a někdy ani to ne) jsem propásla čas, kdy jsem děti mít mohla. Ale ať je tomu jak chce, určitě je lepší děti nemít, když tuto přirozenou potřebu nemám. Mohla by ze mne být totiž krkavčí matka, tedy osoba bezcitná a ubližující. Prostě výjimky existují. Známe příběhy, ze kterých až běžného člověka děsí. Jde o ženy, které děti nechtějí, ale donutí ho k němu okolnosti. Tedy ho mít. Rodinná situace, víra, manžel… Bůhví. Těchto okolností je dnes čím dál méně, a proto se rodí i čím dál méně nechtěných dětí.

A jsme u konce. Snad jen na závěr jeden citát. Je od americké spisovatelky Mildred B. Vermont: „Být matkou na plný úvazek je jednou z nejlépe placených prací… Protože odměnou je čistá láska.“

Nevěříte? A jak to tedy vidíte vy?

Komentáře

  1. Toto je skutočne tema na dlhe rozpravanie a debatu. Ja som do 34. rokov tuzbu po detoch vobec necitila. Jednoducho som na ne nebola pripravena, nemala som k nim vztah, liezli. mi na nervy. No okolie malo iný nazor a cim viac tlacili tym viac som odmietala. Ale prišiel aj na mňa čas a odrazu ta tuzba došla. Nastastie som nemala s pocatim ani tehotenstvom a na svoje bábätko som si pockala na cas ked som ho chcela, tesila sa na neho, a milujem. A chvalabohu, pretoze zaciatky boli skutocne ťažké a bol veľmi narocny. Ak by som take uvrieskane dieta mala v case ked som ho nechcela, chuda bábo. Avsak tym, že som si pockala som o to vdacnejsia za tuto lekciu. Pravdou je že pred par rokmi som mala viac energie, ale teraz mam viac skusenosti a trpezlivosti.
    Preto stale mladym kockam ktoré hovoria že deti NIKDY nechcu odkazujem, s tymto vyjadrenim ešte pockaj a hovor iba TERAZ deti nechcem a casom sa uvidi.... A niekedy ten pocit materstva príde neskôr ale treba davat pozor aby nebolo prilis neskoro.
    Avsak ak je niekto skutočne presvedčený že nie, v taký čas je lepšie dieťa nemat ako mat lebo okolie a spoločnosť. Pretoze nie je nic horšie, ako nemilovane dieťa odmietane vlastnou matkou. Toto musi ist zvnutra to sa nikdy nikto nenauci. Dieťa nie je hračka ktoré odlozim a vypnem ked sa mi chce.

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím, téma na zajímavou debatu a různé zkušenosti :-) V každém případě gratuluji k miminku a užívejte si to :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přísloví, rčení a jiná přirovnání

Zvyk je železná košile

O cestování jinak, aneb byla jsem v Keni